JEEP CJ-7 1983

Starší čitatelia isto poznajú filmovú ikonu TERMINATORA ako niečo čo sprevádzalo ich detské a dospievajúce obdobie. Vrátane mňa 🙂 aj preto som si vybral na dnešnú recenziu model, ktorý ma vráti do čias kedy škola bola mojim najväčším utrpením. Spoločnosť GREENLIGHT vydala nedávno k tomuto filmu model JEEP z roku 1983 v mierkach 1/64 a 1/43 ako spomienku na tento kultový film z roku 1984 kedy na konci Sarah Connor už tehotná odchádza v záverečnej scéne preč. Dnes vám teda predstavím JEEP CJ-7 v mierke 1/64 od GREENLIGHT.

Po vybalení modelu som sa nevedomky usmieval. Poznám veľa dobrých kúskov v mierke 1/64 či už od GREENLIGHT, AUTO WORLD či JOHNY LIGHTING. No tento model je niečim zvláštnym. Je zvláštny tým, že má kombinovanú otvorenú kokpitovú časť spolu s plátenými dverami a “igelitovým” oknom. A druhá vec, je tu toľko detailov, že neviem kam skôr pozrieť a čo si preskúmať detailnejšie. Ale poďme na to postupne. Laková úprava autíčka je na dobrej až viac ako dobrej úrovni, no na spodnom leme dverí som našiel vady, spôsobené lepidlom. Troška si ho neskôr doladím a nedostatok odstránim. 

Lak dôkladne kryje povrch i v miestach kde by sa mohol ťažšie uchytiť ako sú výstupky s ostrými hranami. Polepy autíčka nevykazovali žiadnu vadu ba dokonca i tieňovanie nápisu RENEGADE bolo dokonalé a bez chýb. “Dobrá prácička Greeni”. Naozaj stojí to za to. Za povšimnutie stojí i zadná časť, ktorej dominuje rezervné koleso, ale chcem sa ešte chvíľu zamerať na potisk a farebné doplnky. Značka vozidla je dokonalá. Pozeral som skrz lupu na vady, no nič som nenašiel. Voľným okom je značka dokonale čitateľná a zreteľná. Kto ešte váha mať tento model v zbierke musím zdôrazniť, že ide o limitovanú edíciu. Ak ani to vás nepresvedčí mať tento model v zbierke potom je tu “nášup” detailov ktoré vám predstavím a opäť začnem z prednej časti. Nárazník vozidla je vsadený, žiaden jednoliaty odliatok s podvozkom. Je to samostatný kus. Maska chladiča je uzavretá vloženými svetlometmi s čírim sklom. Lemy blatníkov sú tiež vložené, opäť žiaden spojený odliatok. Prahový lem? Aj ten je nalepený. To samé poviem o bočných dverách. Detail, detail, detail a opäť detail… Je tu toho neskutočne veľa a to je mierka 1/64.  A korba? No tá mi prišla zaujímavá už len kvôli bezpečnostnému rámu. Nemám veľa modelov v zbierke, ktoré by mali podobný prvok. Bude pekným oživením zbierky. Zadnému čelu, ako som už spomenul, dominuje rezerva s bielym diskom a dobre zvýrazneným dezénom. A kolieska ako inak, sú gumové, žiaden tvrdý plast. Doposiaľ som zámerne vynechával kokpitovú časť. Troška som vás musel napínať.  Kde sa hrabe Hot Wheels, iba by slepol závidel všetkým detailom ktoré Greeni priznali. Palubná doska volá “poď do maľuj mi detaily”. Je  tu spústa priznaných budíkov a mriežok, či ovládacie tlačidlá  ako v reálnom aute. Taktiež volant má perfektný tvar a je detailne vypracovaný. Riadiaca páka? samozrejme, že tu je a spolu s pákou uzávierky diferenciálu. Asi najmenej zaujímavým prvkom sú sedadlá 🙂 Nie, že by boli zle navrhnuté, alebo vypracované, ale neponúkajú toľko detailov ako iné súčasti kokpitu, azda tretia lavica na korbe má dobre priznané priečne šitie a Greeni jej priznali i spodné madlo na držanie pri prechode nerovnosti. Naozaj dobrá práca.

Podvozok autíčka je kovovýýýýýýý, áno, vravím je kovový. Ešte si spomínate na staré MATCHBOX autíčka? Tu máte nástupcu. Troška ma zamrzelo, že neponúka toľko detailov, ako si to môžu dovoliť plastové podvozky, no prvky ako výfuk či náznak spodnej časti motora a prevodové tyče pohonu tu nájdete. Inak slabota.

Celkovo však priatelia, som unesený z tohoto kúska. Pôvodne som chcel urobiť len recenziu…. ale to sa nedá, toto je iný kúsok. Tak ostáva u mňa doma. Priateľka sa isto poteší 🙂 Aby som však kompletne zhodnotil celkový stav. Autíčko mne osobne príde dokonalé. Áno má svoje vady spôsobené výrobou, ale treba si uvedomiť, že je to ručná výroba a s tým treba rátať. Celkovo model hodnotím 7/10 bodov. Chcel som dať 8 bodov, ale kvôli absencii pohyblivých častí, som sa nakoniec rozhodol pre sedem bodov. Okrem koliesok sa nepohybuje nič.

Model nám zapožičal obchod BLUE WOLF , kde si uvedený model autíčka môžete zakúpiť do zbierky. To len,a by sa nezabudlo.

(Ne)páčil sa vám článok, alebo fotografie? Nižšie v komentároch nám môžete zanechať odkaz. Ďakujeme.

baner FB stránka

Pridaj komentár