TATRA T815 6×6

1Modely v mierke 1/87 a plastové? To môže zaujímať tak akurát “vláčkarov”. Áno všeobecný názor na vec. Ale opak je pravdou. “Plasťáky” zaostávajú za kovovými kolegami snáď len vo váhe a v ich neprospech hrá i krehkosť. No zberateľ sa nehrá. Ten sa stará, aby jeho krásky boli v kondícií a boli vždy oku lahodiacimi doplnkami životov každého nadšenca modelov.  Chalani z BLUE WOLF nám do redakcie zapožičali pár kúskov týchto plastových krásavcov a musím povedať, že bolo načo pozerať Značku IGRA MODEL (IM) mnohí z vás poznajú a isto mnohí  z vás tieto modely majú v zbierke, či už zo zvedavosti, alebo úmyselne zakúpené do tematickej zbierky. Poďme sa bližšie pozrieť na to,  čo nám vedia ponúknuť.

A opäť tá hmotnosť. Sme zvyknutí, že modely v mierke 1/87 v kovovom vyhotovení majú svoju hmotnosť. Ale je to len o zvyku. Ako prvý model z ponuky IM  sme si zobrali pomerne obľúbený zberateľský artikel TATRA T815 vo vyhotovení  6×6. Výhodou modelov z plastu je farba. Tá je priamo určená farbou  plastu z ktorého sú jednotlivé dieliky vyhotovené  vo forme. Tu odpadá chybovosť laku, ale pribudol pomerne nezvyčajný nedostatok. Mnohí plastoví modelári, už asi vedia kam mierim. Áno je to stopa po výseku z formy, kadiaľ prúdil plast. Našli sme na autíčku niekoľko takých miest. No nastupuje výhoda plastu, ktorá tento nedostatok vie odstrániť a to  ľahká opracovateľnosť, bežne dostupným modelárskym náradím. Stačí len šikovné ručičky a trocha  času. Modelár i zberateľ disponuje týmito vlastnosťami a vie si model dotvoriť do perfektnej podoby.

reklama na recenzie

Čo ma na modeloch od IM potešilo, bolo množstvo pohyblivých častí. Kabína, korba, kolesá. To všetko pridáva na hodnote tohto modelu a zvyšuje jeho autentickosť. Autíčko v rôznych polohách môžete usadiť do diorámy, alebo poličky s modelmi. Ďalšou devízou autíčka je množstvo zvýraznených detailov. Kabína detailmi  priam prekypuje  aj keď ide o mierku 1/87. Predná maska chladiča. Výrazná a presná, nezaniká. Taktiež stierače sú priznané a naviac farebne zvýraznené. Týchto detailov na nákladiaku nájdete mnoho a mnoho. Stačí sa len pozorne dívať. Interiér kabíny je viditeľný cez číre “presklenie” a na ňom tiež vidno detaily ako sú sedačky, volant a stredový tunel nad motorom. Odklopte kabínu a čo tam nájdete? Motor. Kto by to bol povedal, že? Áno je tam a opäť nájdete vyhotovené výrazné prvky z reálnej predlohy modelu. Nejdem ani spomínať koľko dodatočných detailov nájdete, je ich naozaj veľa. I kolesá majú dezén pneumatík  s dobre vyvedenými diskami. Ešte očko na rám podvozku. Žiadne signovanie výrobcom, všetko tak ako má byť a na tvári sa mi usadil spokojný úsmev. Som naozaj prekvapený. Všetky výrazné detaily  dobre dokresľujú i farebne. Zvýraznené prvky ako sú okraje predného nárazníku, kľučky na dverách a celá zadná podvozková časť s koncovými svetlami je jednoducho dokonalá.

“Plasťáky” ma príjemne prekvapili. A to nie je všetko. Všimli ste si, že na modely nie sú spätné zrkadlá? Nie, nie sú. Model máme iba zapožičaný a nebolo nám dovolené usadiť na autíčko doplnky, ktoré výrobca pribaľuje ku každému modelu. V krabičke modelu sme našli dvojicu spätných zrkadiel a to i vrátane samotnej zrkadlovej výplne. Ďalej nájdete výfukové vedenie a hydraulický, zdvíhací systém korby. No povedzte, nie je to úžasné? Chalanom do BLUE WOLF, už asi Tatru nevrátim.

reklama.jpgREKLAMA

Záverom poviem len, že pri záverečných slovách mojej malej recenzie som mal stále ten spokojný úsmev a mal som potešenie z toho, že ma IGRA MODEL prekvapila svojou kvalitou, ale i rozmanitosťou ponuky. Verím, že sa bude časom i naďalej rozširovať. Dávam palec hore a udeľujem 4,5 bodu z piatich. Jediným dôvodom prečo nedostali plný počet, boli spomínané nedostatky, respektíve priznané miesta po formách.

Hodnotenie: 4,5/5

(Ne)páčil sa vám článok, alebo fotografie? Nižšie v komentároch nám môžete zanechať odkaz. Ďakujeme.

baner FB stránka

1 thoughts on “TATRA T815 6×6

Pridaj komentár